Füles bajok

Fülgyulladás kezelése homeopátiával

Fülgyulladás kezelése homeopátiával

A fülfájás homeopátiás kezelése homeopátiás orvost igényel. Egyszerű, kezdődő panaszoknál meg lehet próbálni otthon a tünetek enyhítését.

A fülfájás gyerekeknél leggyakrabban az akut középfülgyulladást jelzi. Állhat azonban a hátterében garathurut, dobhártyagyulladás, idegen test a fülben, ekcéma vagy más egyéb ok is. A középfülgyulladás nagyon erős helyi fájdalommal jelentkezik, a kisgyermek a fejét fogja, és sír.

A homeopátia válasza a fülfájásra 

Ha a fülfájás az egyetlen és tünet, nem észlelhető nátha, láz, vagy köhögés mellette, akkor általánosan javasolható szer az OSCILLOCOCCINUM. Három napig javasolt szedni napi 1 tubus Oscillococcinumot.
A szervezet védekező mechanizmusát serkenti a gyulladást kiváltó kórokozó elleni védekezésre. Az Oscillococcinum a tünetek alapján kiegészíthető egyéb szerekkel is.

Ha a fülfájásnál a csecsnyúlvány is érzékeny nyomásra, akkor a Capsicum annum 9 CH hígításban, negyedóránként adható a fájdalom csökkenéséig.

A fülfájás gyakran jelentkezik erős lehűlést követően, éjszaka. Ilyenkor a megfelelő szer az Aconitum napellus 15 CH.

A fájdalmat nem tűrő betegeknél, főleg, ha féloldali arcpír is jelentkezik, a Chamomilla 15 CH segíthet. A gyermekek ebben az állapotban csak ringatással nyugtathatók meg. A fülfájás gyakran a fogzással függ össze.

Mi a teendő, ha a fülfájást láz kíséri?

Ha a fülfájás lázas állapotban jelentkezik, a bőr vörös, és száraz, a beteg szomjas, magas a láza, Aconitum napellus 15 CH-t javasolt adni negyedóránként, a verejtékezés megindulásáig.

Ha a hirtelen felszökő láz mellett hasogató fül és fejfájás, izzadás és bőrpír tapasztalható, zajra, fényre is érzékeny, vagy félrebeszél, a Belladonnát 15 CH-s vagy 30 CH-s hígításban érdemes adni. A Belladonna típusú fülfájás leggyakrabban a jobb fület érinti.

Nagyon jól bevált szer a Ferrum phosphoricum 9 CH, ha a tünetek nem hevesek és fokozatosan alakulnak ki. Az arc váltakozva piros, illetve sápadt.

Sok könyv javasolja a Pulsatillát és a Hepar sulphurist fülgyulladás esetén. A két szer hatása változik a hígítás erősségével, így otthoni használatuk nem javasolt!

Dr. Zarándi Ildikó

belgyógyász-homeopátiás orvos