Dohányzás, alkohol, szenvedélybetegségek, másnaposság

Igyunk ésszel és mértékkel – a másnaposság homeopátiás szemmel

Igyunk ésszel és mértékkel – a másnaposság homeopátiás szemmel

Szájszárazság, fejfájás, fáradtság – az etanol, azaz az alkohol dehidratálja a szervezetet. Megoldás skandináv módszer szerint: minden pohár italt kísérjünk le egy pohár vízzel!

Az alkohol vízhajtó is, de ezt mindenki tudja, aki állt már szórakozóhelyen mosdó előtt sorba. Az alkohol gátolja a vazopresszin nevű hormont, ami a víz vizeletből történő visszanyerését segíti elő. A vazopresszin gátlásával ezért a szervezet vizet veszít, több vizelet ürül, a vér besűrűsödik, ez ingerli az agyhártyát, ami pedig másnap reggel fejfájáshoz vezethet.

Figyelemzavar, szeszélyes viselkedés, hányinger, buta nézés - az alkohol lebontásával elfoglalt májsejtek (az alkohol 90%-át a máj bontja le) nem érnek rá azzal foglalkozni, hogy megfelelő mennyiségű cukrot juttassanak az agyba. Másnap ezért jó a mézes tea.

A lebontás két lépésből áll: először acetaldehid, másodszor ecetsav lesz az alkoholból. A cukor lassítja az acetaldehid bontását, ezért forralt bortól jobban fáj másnap a fejünk. Ha elfogy (túl sok a dolga), az ecetsavas lépéshez szükséges glutation, azaz GSH, akkor marad a mérgező acetaldehid, és a fejfájás, hányinger, és az agy tápláló cukor nélkül. Megoldás: izzadjunk másnap, vagy aludjunk.

Az alkohol egy része, 5 %-a a tüdőn keresztül távozik, a lélegzettel – ezért találták ki a szondát…..

Az erjesztés mellékterméke a metanol, amiből több van a barna színű italokban, a whiskyben, a sötét rumban. A metanol felelős lehet a másnapi rosszullétért A színes italokban úgynevezett kongenerek is találhatók, (pl. tannin, aceton) ezek is erjesztési melléktermékek, a jó minőségűben kevesebb van, mert szűrik.

Az őrült cigizéstől még lehet egy kis plusz nikotinmérgezést is kapni másnapra, ami nem tesz jó a fejfájásnak.

És aki evett már éjjel egy buli után nagy étvággyal gyrost, azt is tapasztalhatta, hogy az alkohol kibillenti a vércukor egyensúlyát is.

Az alkohol felerősíti a fájdalomcsillapítók mellékhatását. Óvatosan a gyógyszerekkel! A paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók még jobban igénybe veszik az amúgy is megterhelt májat, mert ott bomlanak le.

Mit tehetünk?

A nagyon elszántak lefekvés előtt megihatnak 1-2 dl Ferenc József vagy Hunyadi keserűvizet, ami megváltoztatja az ionarányt a bélben, lezárja a bélfalat, így csökken a felszívódás. Ezért erős hashajtó hatása is van, érdemes előzőleg kipróbálni az egyéni érzékenységet, nehogy kellemetlen meglepetés érjen…..

Elalvás előtt mindenképpen igyunk meg 3-4 dl tiszta vizet, és el lehet szopogatni egy adag Nux vomica-t, ami a másnaposság homeopátiás szere. (9 vagy 15 CH-ban). Másnap is segítség a Nux vomica a fejfájásra, émelygésre, és ha nem bírjuk a fényt és a szagokat. Arra fejfájásra a legjobb, amikor a szemét sem tudja mozdítani az ember. Ha a gyomorégés jellemző, az Arsenicum albummal (15 CH) egészíthetjük ki.

A Carbo vegetabilis akkor segít, ha az előző este bulizó járni sem tud másnap a fáradtságtól, és puffadt, gázos, büfögnie kell. Pár adag javasolt a 9 CH-ból.

Ha éjszaka lefekvés előtt valaki még megtámadta és kifosztotta a hűtőt is, és másnap fáj a gyomra, puffad, savas, esetleg hasmenése van, vagy epefájdalma, akkor a Nux vomica mellé jót tesz a Lycopodium is. (9 CH). Savas felböfögések esetén a javasolt koktél a Robinia (9 CH) az Arsenicum album és az Iris hármasa. (9 vagy 15 CH)