Bőrpanaszok, herpesz, övsömör, ekcéma, ótvar, szemölcs, akne

Gombás bőrbetegségek, szemölcsök, homeopátia

Gombás bőrbetegségek, szemölcsök, homeopátia

A láb gombás megbetegedését bárhol el lehet „kapni”, ez nem az uszodák és a strandok kiváltsága. Azt a tényt azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a túl klóros víz önmagában is okozhat érzékenységet. Száríthatja a bőrt, megteremtve a további fertőzések lehetőségét.

A betegek visszajelzései alapján a következő homeopátiás szerek jöhetnek számításba:
A kiszáradt bőr kezelésére, ha a klóros víztől viszketővé, szárazzá válik a bőr, enyhén korpázóan hámlik, és a meleg javít az állapoton, akkor az ARSENICUM ALBUM 15 CH szedése javallott. Természetesen tisztázni kell, hogy valóban van-e a betegnek klórallergiája, vagy csak a körülmények együttes hatása okozza a tüneteket. Tudomásul kell vennünk ugyanis azt a tényt, hogy a bőr önálló szervként is működik, és nem biztos, hogy a kezdeti bőrelváltozások valamelyik belső szerv betegségét jelzik.

A bőrszárazság okozta viszketést enyhíti a STAPHYSAGRIA 9 CH, mely szerből naponta kétszer 5 golyócskát ajánlott szedni.
A fertőtlenítő szerek ellenére is előfordul, hogy a strandolás után kellemetlen tünetek lépnek fel. A IV. és V. ujj köze hajlamos a leghamarabb a gombás megbetegedésre. A bőr fehéren elszíneződik, esetenként kissé meg is vastagodik, hámlik. Gyakori a berepedés. A berepedezett, hámló bőrre jó hatású a naponta szedett ARSENICUM IODATUM 9 CH. Előfordulhat, hogy a kezdeti javulás után a folyamat megáll. Ilyenkor magasabb hígítást kell alkalmazni (naponta kétszer 15 CH).

Külső kezelés, lábáztatás

Külső enyhe fertőtlenítő kezelést is ajánlott alkalmazni. Az egyik legjobb módszer a hetente 2 alkalommal történő, 10-20 percig tartó lábáztatás. Ezt kellemes meleg vízbe öntött 1-2 kanál ecettel végezzük (körömgombára is jó). Ez a kezelés akkor is megfelelő, ha a gomba a többi ujjra, talpra, esetleg a lábfejre is átterjedt.

Lábgomba kezelésére alkalmas a teafaolajos ecsetelés is. Fontos, hogy a teafaolajat gyógyszertári minőségben szerezzük be (a füstölőkbe való nem jó!).

A másik „mumus”, főleg gyermekeknél a köznyelvben csak „uszodaszemölcsként” emlegetett elváltozás. Az uszodákban a szemölcsöket okozó vírusfertőzés lehetősége valóban nagyobb, mint más közösségekben. A víz igen jó közvetítő ebben az esetben, ez magyarázza a gyakoribb fertőzést. Szerencsére azonban ezt a bajt jól kézben tudjuk tartani homeopátiával. Az uszodaszemölcs leggyakoribb szere a DULCAMARA. 9 CH-ban naponta 3-szor kell szedni, hosszú ideig.

Szemölcsök a talpon és a körmök szélénél

A homeopátia a következő szerekkel segíthet:
A talpon lévő szemölcsök, amelyek szinte nem is fájnak, kemény tetejűek, sokszor többszörösek, akár csoportokba is rendeződhetnek, jól reagálnak az ANTIMONIUM CRUDUM 9 CH-ra. Ajánlott naponta kétszer szedni. A kerek, egyedülálló, kemény szemölcsök esetében a CALCIUM CARBONICUM 9 CH naponta kétszer adagolva hoz eredményt. A körömszéli szemölcsök jól reagálnak a GRAPHITES 9 CH kétszer 5 szemes adagjára. Ha a köröm alatt, az orrhegyen vagy az ajkakon találunk szemölcsöt, a CAUSTICUM 9 CH a választandó szer. A szemölcsök akármelyikénél a kiválasztott homeopatikumhoz társítani kell a THUJA 15 CH-t, melyet hetente egyszer-kétszer ajánlott bevenni.

Nem szabad elfelejteni – esetenként előfordul –, hogy akár több hónapon keresztül is szedni kell a homeopátiás szert. Az is gyakori, hogy önmagában nem elegendő a tünetek alapján megválasztott, úgynevezett tüneti szer. A teljes gyógyuláshoz ezekben az esetben alkati kezelésre is szükség van.

Az egyéni alkatnak megfelelő homeopátiás szer kiválasztása gondos odafigyelést igényel, ezért bízzuk mindig tapasztalt homeopata orvosra. Makacs esetben a gyógyulás még így is hosszabb időt vesz igénybe.

 


 

Kapcsolódó címkék