A homeopátiáról bővebben

Homeopátia – hogyan működik?

Homeopátia – hogyan működik?

A homeopátia pontos működési elvét sokan, sokféleképpen magyarázzák, számos elmélet létezik a hatásmechanizmusra, de elfogadott, egységes álláspont erre a tudomány mai állása szerint még nincs.

Azonban egy módszert nem lehet az alapján elvetni vagy elfogadni, hogy a hatásmechanizmusát tudja-e a tudomány egyértelműen magyarázni.
A tapasztalaton alapuló használatra jó példa az aszpirin. Az aszpirint az 1890-es évek óta használják, de hatásmechanizmusának élettani magyarázatát csak 1960-as években állították fel.
A homeopátia 200 éves fennállása óta olyan tapasztalati anyag gyűlt össze, mely egyedülálló. A homeopátia - mivel a szerek felírása a beteg kikérdezésén alapul – több milliónyi írásban is rögzített dokumentummal rendelkezik esetekről, gyógyulásokról. A szerekhez kapcsolt tüneteket a dokumentált tapasztalatok alapján bővítik.
Pl. A Pulsatilla szert, melyet Hahnemann fedezett fel, 200 éve használják, vizsgálják betegeken, valós, tehát nem laboratóriumi körülmények között. Ez többmillió dokumentált esetet jelent!
Melyik modern gyógyszer rendelkezik hasonló klinikai tapasztalattal? A gyógyszereket a humán tesztelés időszakában általában pár ezer önkéntesen tesztelik, átlagosan 5-8 évig tart ez a fázis. (forrás: MAGYOSZ)
A legtöbb gyógyszerre, amit gyermekkorunkban szedtünk, már nem is emlékszünk. Ritka az olyan régi sikertörténet, mint az aszpirin, melynek szintén nem ismerték a hatásmechanizmusát, de használták – mert bevált… 

Angol forrásoldal, ahol többet is olvashatsz erről:

http://www.britishhomeopathic.org/evidence/how-does-homeopathy-work/